KAKO JE SVE POČELO...

Bilo je to prije nekoliko godina, 2013-ta ili 2014-ta. Kralja je tada svirao s Baretom & Majkama, ali je radio i na svojim idejama i riffovima koji su se polako oblikovali u pjesme. Okupio je nekoliko muzičara ali je sve to bilo kratkog vijeka... Nakon razlaza s Baretom 2015-te, sve više je vremena provodio u Favelama (tako smo prozvali veliki garažni objekt s preko 200 garaža, op.a.) tražeći ekipu koja bi mogla postati bend za nešto ozbiljnije. Za vokala se javio Marko Stakić - Štaka - markantna rock ljudina rašpaste boje glasa, koji je s Kraljom najduže ostao te snimio nekoliko probi i demo snimki... Zajednički zaključak bio je da trebaju neopterećene muzičare koji imaju iskrenu želju za sviranjem. 

Upravo u to vrijeme, na katu iznad Kraljine garaže, svirali su mladi dečki neki nedefinirani garažni rock. Bili su to: Bruno Žabek - gitara, Benjamin Mjeržva Ze - bubanj, i Goran Galić Gigi - bas. Ubrzo je uslijedilo upoznavanje, pa pitanje - "Ej, dečki, imam neke ideje i pjesme, oćemo ih pokušati zajedno zakucati?"... Tako su svi preselili u Kraljinu garažu i počeli svirati.

Paralelno s ovom pričom u Favele je došao Miro, koji je preuredio svoju garažu na katu i preselio opremu. Jednom je upao kat niže na probu u Kralje i juniora - tu su se svi skompali, druženja su postala sve učestalija, a ekipa sve prisnija... Svirao je nekoliko instrumenata, kužio se u produkciju. Kralja mu je ponudio da na nekim pjesmama odsvira klavijature (klavire, syntove,...). Tako je Miro postao pridruženi član benda, oprezno, jer je upravo trebao postati tata i nije bilo sigurno da će imati vremena za vježbanje i punopravno članstvo.  

 

Sljedeća godina vježbanja donijela je nekoliko novih pjesama i definirala zvuk benda. Počelo se razmišljati o prvim nastupima. A kada imaš nastup, moraš imati i ime pod kojim nastupaš. Ime je bendu dao Kajco (Kico - rođeni korčulanin koji živi u Utrinama, slikar, meštar, veliki prijatelj benda, op.a.) jer su se Kralja i Žabek interno oslovljavali sa micek. Kralja kaže kako je micek staro-kvartovska riječ za prijatelja, susjeda i dragog gosta. A Utrine su "old school" kvart i puno ljudi koristi taj izraz. Ime je službeno i potvrđeno u Limunu (kvartovski birc, drugi dnevni boravak benda, op.a.) od šire zajednice i frendova benda - Mihe, Damira, Zlaje, Jakše, Borščaka.  

THE MICEKS su prvi put nastupili na motorijadi u Samoboru 2016. godine sa nekoliko pjesama, u postavi: Kralja - gitara, Žabek - druga gitara, Gigi - bas, Ze - bubanj i Marko - vokal. U publici su bili prijatelji benda koji su pohvalili nastup što je bio zamah da se nastavi s radom. 

Nakon nekoliko kraćih nastupa u okolici Zagreba bend sve više razmišlja o ulasku u studio i snimanju demo materijala. Kralja stalno spominje svog frenda Muhu koji ima studio, ali koji je prije godinu dana otišao živjeti negdje van Zagreba. Muha se vratio u Zagreb, a THE MICEKSI ušli u njegov studio. Snimljeno je nekoliko demo pjesama. Bend je stvari preslušao i dogovorio snimanje albuma u Muhe, za par mjeseci kada se bend uvježba. Muha je opet otišao van Zagreba, a mi smo se vratili u garažu. Vrijeme je prolazilo i trebao nam je prvi singl - nešto s čim bi se predstavili javnosti. Kako Muha nije bio dostupan, Miro je preporučio studio ZG zvuk Hrvoja Prskala i bend tamo snima prvi singl Jesus, Stonesi i Ramonesi. Za pjesmu je snimljen i spot koji je premijerno objavljen u ljeto 2016. U spotu glumi i Mladen Grganja - Grga, frend i prvi PR benda.

Tu negdje počinju problemi s članstvom - Marko i bend imaju određene nesuglasice u radu i tu se razilaze - Marko odlazi iz benda. Bio je to tužan razlaz, jer Marko je bio ravnopravan član i frend... Svima je to teško palo, a posebno Kralji... Ipak, bend je morao dalje, mediji su promovirali prvi singl, u planu su bili novi nastupi i trebalo je što prije naći novi vokal i uvježbati repertoar.   

U tom periodu traženja bend je malo izgubio energiju i volju. Probe su bile rjeđe, Gigi se zaposlio, Žabek i Ze su studirali i sve se malo ispuhalo. Kroz audiciju je prošlo nekoliko vokala, ali bez uspjeha. Sve dok, po preporuci frenda Dene (bubnjar iz Utrina), nije došao Bruno Javor na probu i otpjevao daleko najbolje od svih kandidata. Čak štoviše, bendu je bio toliko točan da je to bilo gotovo iritantno. Konačno dobar čovjek, frontmen i vokal - Bruno Javor postao je novi Micek.

THE MICEKS su sa Brunekom počeli graditi kvalitetniji zvuk uvježbavši sve pjesme za album. Muha se početkom 2017. vratio u Zagreb i Kralja je inzistirao na snimanju kod njega. Bend je dopremio opremu u studio i počelo je snimanje... koje je sljedeći dan prekinuto zbog nesporazuma oko uvjeta. Više se tamo nismo vratili... Otišli smo u drugi studio - Ante Prgina Surke, što se pokazalo kao pun pogodak. U ljeto 2017. snimljeno je svih 13 pjesama - live (osim kljava, perkusija i vokala). 

I onda - šok! Gigi je najavio odlazak iz benda (po drugi put, već jednom je imao sličan ispad, ali se sve smirilo). Da ga sviranje više ne zadovoljava i da je ovaj put dobro razmislio. Definitivno odlazi. Tako je bend opet ostao bez svog člana, ovog puta basiste. Nakon nekoliko audicija bend je odabrao basistu, Zorana Kiša - Zokija, koji je član bio svega par mjeseci. Još jedno napuštanje benda. Ovaj put brzo i gotovo bezbolno, iako su dogovoreni nastupi na HRT-u i na Brijačnici. Na bas gitaru dolazi Miro, kao ionako pridruženi član benda, da spasi situaciju i odradi dogovorene svirke. A to zasad funkcionira. Bolje nego smo se nadali...

U međuvremenu smo dočekali 2018. godinu - u nepromijenjenom sastavu :) Na međunarodni praznik rada - Prvi Maj 2018. smo objavili album u izdanju Dancing Bear-a i odsvirali promociju u Limunu, a onda još nekoliko nama važnih i lijepih svirki - Zagreb Beer Fest, Lent festival Maribor, družili se sa Psihomodo Pop-om kao predgrupa na njihovom koncertu na Šalati, svirali u Splitu na Split Blues Festivalu... Malo ljetnog odmora, pa onda krećemo punom snagom u novi singl i nove svirke!!! 

 

THE MICEKS

Alen Kraljić Kralja - gitara 

Bruno Žabek - gitara

Benjamin Mjeržva Ze - bubnjevi

Miro Tabak - bass 

Bruno Javor - vokal

© 2018 by The Miceks 

Zagreb, Croatia